Траппістські елі з'явились на світ давним давно в монастирях ордена траппістів. Сам орден був заснований в 1663-му в Абатстві Ла Трапп, звідси і назва. Пивоварня в цьому регіоні з'явилася 20-ма роками пізніше і швидко почала користуватися попитом серед місцевих жителів. Зараз у світі всього 8 траппістських пивоварень (7 в Бельгії і одна в Нідерландах), продукцію яких буквально змітають з полиць магазинів по всьому світу. У чому секрет успіху і чим це пиво відрізняється від решти - читайте у цьому огляді.

Звідки смак

Всього є 4 типи траппістських елів: Паттерсбір (Пиво Пап), Енкель, Дюббель і Тріппель. Перші 2 сорти легкі і готуються в основному для жителів святої обителі. А ось Дюббель і Тріппель цінують прості смертні за багатий смак і помітну міцність.
  • Солод. Обидва стилі готуються в монастирях з солоду пілзнер, вирощеного в Бельгії. Для смаку в Дюббель додають мюнхенський, Special B, який дає присмак родзинок і іноді CaraMunich з нотами сушених фруктів.
  • Цукор. А ще коричневий льодяниковий цукор для підвищення відсотка алкоголю та родзинко-ромового присмаку. Цукор очищає післясмак і згладжує міцність. Більше монахи нічого не використовують для створення пряного смаку - тільки солод, дріжджі, хміль і цукор.
  • Дрожжи. Набір основних інгредієнтів для приготування пива є не тільки у ченців, а ось дріжджі у них унікальні. Ці особливі бельгійські штами здатні виробляти ароматичні речовини і вищі спирти. Вони роблять смак пива все складнішою, а міцність все вищою при повторному доброджуванні у пляшці.
  • Хміль. Для основи траппістського пива беруться тільки благородні хмелі. Тут також використовуються технології сухого і пізнього охмеління. Але смак хмелю є не головним у цій історії.
  • Дозрівання. Пляшки з монастирським пивом після розливу залишають доброджувати в теплі. Так досягається характерний цікавий смак і високий градус. На кожному етапі виброджування смак елю може відрізнятись, і цей смак можна назвати живим.

Траппісти в наш час
Напевно, всі знають з реклами, що пиво буває монастирським. В кінці ХХ століття пивом ченців почали називати напої самого різного походження. Тому траппістські абатства, щоб зберегти гідність, створили Міжнародну організацію траппістів. Тільки її знак якості говорить про те, що пиво приготовано в стінах монастиря ордена, а весь прибуток від його продажу йде на благодійні цілі. Спробувати твір траппістів ви можете і в Дніпрі, зробивши замовлення прямо на сайті hophey.ua