Ще якихось 20-30 років тому шампанське було для багатьох людей виключно новорічним атрибутом. Ялинка, олів'є, мандарини і пляшечка «Радянського» - ось, що повинно було бути на кожному столі. На щастя, часи дефіциту давно позаду, і сьогодні ми можемо дозволити собі насолодитися прекрасним легким ігристим вином з приводу і без. Романтичне побачення, день народження, укладання важливого контракту або просто посиденьки з подружками - шампанське буде доречно завжди і всюди.
Як правильно вибрати гарне шампанське - кілька простих порад
Ми вже згадали з вами часи, коли шампанське на полицях магазинів було всього одне, тому вчитися розбиратися в сортах ігристого звичайній людині не було ніякої потреби. Сьогодні ж у великих супермаркетах ви можете просто загубитися в рядах з шампанським: брют, сухе, напівсухе, солодке напівсолодке, біле, червоне, рожеве, іспанське, українське, французьке... Чого тільки немає! Щоб не розгубитися і зробити правильний вибір, скористайтеся нашими порадами:
Вино або винний напій. Для початку давайте визначимося, що ж ви купуєте: ігристе біле вино або винний напій. Процес виготовлення традиційного ігристого вина дуже довгий і трудомісткий: збір винограду, правильний підбір купажу, витримування в пляшках, ремюаж (поступове перевертання вниз горлечком для видалення осаду), дегоржаж (видалення осаду), дозаж (додавання розчину цукру у вині) і знову витримування. Весь процес може зайняти до декількох років! Ігристий винний напій - це трохи незвична назва для наших людей: багато хто відразу починає шукати якийсь підступ і думати про те, що це порошковий сурогат. Насправді не варто боятися таких напоїв. Так виробники позначають ігристе вино, в яке був закачаний вуглекислий газ. Нічого поганого і небезпечного в цьому немає, зате так вдається прискорити процес виготовлення шампанського і значно зменшити вартість готового продукту.
Вивчаємо етикетку. На етикетці виробники завжди вказують всю необхідну інформацію, за якою ви зможете вивчити їх продукт. Зрозуміло, це вид (солодке, напівсухе, brut і так далі), марка (виробники діляться на чотири категорії: NM, RM, ND і MA в залежності від статусу і надійності), місце розливу і термін придатності. До речі, термін придатності - це досить умовний показник. Це період, в який виробник гарантує якість свого продукту, але при правильному зберіганні навіть після його завершення ігристе шампанське залишається таким же якісним і смачним.
Оцінюємо зовнішній вигляд пляшки і її вмісту. Звичайно, найкращий спосіб підібрати шампанське - це продегустувати кілька видів, тільки так ви відчуєте різницю між хорошим і не дуже. Але якщо ви хочете купити ігристе вино в пляшці, то зможете оцінити, чим одне відрізняється від іншого, тільки візуально. Спочатку подивіться на саму пляшку: вона повинна бути чиста, без пилу і сколів, а етикетка не повинна бути пошкоджена. Потім перевірте, чи немає в пляшці осаду. Якщо він присутній - ставте пляшку назад на полицю і не ризикуйте. Також важливий колір самого напою. Звичайно, якщо пляшка виготовлена з кольорового скла, вам буде важко його оцінити, однак, якщо така можливість є, зверніть увагу, що кращі шампанські вина не можуть бути ні безбарвними, ні темно-червоними (допустимими вважаються кремові і рожеві відтінки).
Вартість. Ціна на шампанське починається від декількох десятків гривень і може досягати десятків тисяч доларів. Так що цей пункт опціональний, все залежить виключно від вашого бюджету. Тим більше, дуже часто та чи інша пляшка коштує так дорого не через її вміст, а через дизайнерське оформлення, інкрустацію і так далі. Незважаючи на це, ми все ж не рекомендуємо вибирати найдешевший варіант: женіться за смаком і якістю, а не за низькою ціною.
Вживаємо правильно. Звичайно, ця порада відноситься не стільки до процесу покупки, скільки до самого вживання, але ми точно знаємо, що неправильна подача і сервіровка може «вбити» смак будь-якого напою. Обов'язкове правило - шампанське потрібно подавати охолодженим (температура подачі 6-8°С), це допомагає повністю відчути весь смак і аромат напою. При цьому не варто тримати пляшку в морозильній камері, краще покладіть її просто в холодильну (а на Новий рік непоганим варіантом для охолодження напою буде балкон). Що ж стосується келихів, то тут справа смаку. Рекомендують брати вузький келих, який називається флюте (флейта), оскільки в ньому бульбашки можуть зберегтися довше. Також можете сервірувати ігристе вино в келихах-чашах (це було популярно в минулому столітті, а зараз з чаш роблять, в основному, вежі на фуршетах). І останній, але теж непоганий варіант, - подавати шампанське в звичайному келиху-тюльпані, який використовується для білого вина.
Найсмачніше шампанське вино Дніпра - тільки в нашій мережі
Якщо ви хочете замовити шампанське в Дніпрі, то нема чого далеко ходити: загляньте в найближчий магазин «Море пива» та HOP HEY або оформіть замовлення прямо на нашому сайті. При цьому, ви можете як забрати замовлення самовивозом, так і вибрати доставку шампанського кур'єром в будь-який куточок міста. Просто додайте напій в кошик, оформлюйте замовлення і вже через 1-1,5 години ви зможете ним насолодитися.
Якщо ви хочете купити шампанське недорого, то заходьте до нашого каталогу ігристих вин і вибирайте все, що душа забажає. Ми можемо запропонувати вам Mosketto «Mandarino» з нотками мандарина та грейпфрута, Fragolino Fiorelli «Rosso» з полуничним смаком, Garcia Carrion «Charmat Platino Moscato» з неповторним букетом фруктів і квітів та багато іншого! В нашій мережі вас порадує не тільки висока якість, але і низька вартість шампанського. Ми робимо все, щоб наші клієнти отримували тільки найякісніші товари за оптимальною ціною.