Добре жити на світі біргікам та іншим товаришам, які з питань пива собаку з'їли. Або випили ... Консерваторам теж непогано. Замовляєш собі всюди «Килибирдінське світле» та горя не знаєш. Але що робити, коли внутрішній голос закликає до експериментів, а з якого боку до них підійти, взагалі незрозуміло.

Є простий лайфхак. Не можна сказати, що він на 100% убезпечить вас від розчарувань, але все ж відчутно скоротить процент відвертих фейлів.

Отже, якщо ви не готові просто радіти пиву, тому що воно НОВЕ, а ще маєте корисливу мету отримати від нього непідробне задоволення, спробуйте вибрати сорт на основі вже наявних смакових уподобань.

Кава і шоколад

Baltic Porter

Якщо ви любите шоколад, каву, добре підсмажений хлібчик, Stout - ваше все! Пиво в цьому стилі включає ноти шоколаду, кави і палених відтінків в ньому теж достатньо. Імперські Стаути (Imperial Stout) взагалі нерідко нагадують кавовий лікер.

Black IPA - ще один стиль пива, який має вам сподобатись. Але тут, крім кави і шоколаду, нерідко зустрічаються фруктові відтінки і гіркота, яка нагадує чи то хвою, чи то полин. І тут вже, кому що подобається. Хтось за цю гіркоту котика рідного продасть, а інший навіть з примусу таке пити не буде.

Baltic Porter - досить міцне і за відчуттями майже зігріваюче пиво. Крім відтінків, які ми взяли за основу відбору, тут також можуть бути присутніми ноти сухофруктів. А іноді і чітко винні тони.

Копченості

Rauchbier, Rauchbock, Rauchmarzen

Якщо ви - любитель усіляких копчених м’ясок-ковбасок, то цілком ймовірно, що і копчене пиво теж не залишить вас байдужим. Причому саме по собі воно може і не відразу сподобатися. Все-таки це досить несподіваний смак для того, хто звик до певних стандартів. Але в поєднанні з тими ж таки ковбасками вийде просто казка-пісня. Замовляйте сорти, в назві яких є означення Smoked. Фактично копченості можна додати до будь-якого стилю. Тому Smoked - це ціла група, об'єднана саме за характерним відтінком смаку. Якщо бачите щось із назвою Rauchbier, Rauchbock, Rauchmarzen, знайте, це плюс-мінус з тієї ж опери. Але, безумовно, крім копченості, в кожного сорту будуть свої характерні особливості.

Фрукти

American Pale Ale

Ось вже чого неабияк напились любителі American Pale Ale (APA), India Pale Ale (IPA) і так званого фруктового пива. Якщо ви ще не серед них, вливайтесь! В американському та індійському пейл елях за ноти фруктів в переважній більшості випадків відповідає хміль. IPA зазвичай більш охмелений і гіркий, ніж APA. А ось фруктове пиво тому так і називається, що туди входять пюре, сік та інші інгредієнти, здатні наділити напій необхідним відтінком.

Кислота

Sour Ale, Lambic, Geueze, Flanders Red Ale

Якщо ви - фанат кислого, варто спробувати пиво спонтанного бродіння Sour Ale, Lambic, Geueze, Flanders Red Ale. Багато сортів з цього дивного сімейства взагалі більше схожі на ігристі вина. Дещо можна пити як є, а в деяких випадках доведеться додати сироп.

Карамель

Doppelbock

У різних пропорціях цей відтінок може бути присутнім в різних стилях пива. Наприклад, в щільних і густих барлівайнах. Ще один стиль з досить яскраво вираженою карамельністю - Doppelbock.

Спеції

Witbier Weizen

Спеції часто добре відчуваються в пшеничному пиві Witbier / Weizen. До речі, його оцінять любителі бананів. Насправді спецій там може і не бути. Велика кількість прянощів в рецептурі характерна для зимових сортів пива.