як розшифрувати інформацію на етикетці

Ви коли-небудь стояли в магазині, дивлячись на ряди пляшок з вином, розмірковуючи, яке вино варто купити? Вивчення того, як розшифрувати інформацію на етикетці, допоможе вам швидше прийняти рішення. Спеціально для вас ми підготували керівництво, яке допоможе читати етикетки на вині.

DOP IGP

Знак якості IGP вказує на те, що напій виробляється в певному географічному регіоні або з географічним найменуванням безпосередньо пов'язані інгредієнти, обсяги або інші властивості вина. Знак IGP отримує вино якщо з певним регіоном пов'язані етапи виготовлення, виробництво складових, переробка сировинного матеріалу.

DOC - знак якості, який вказує на походження вина. Для отримання цього знака виробникові доведеться дотримуватися чітких правил у виготовленні напою. Так, наприклад, виноградники для виробництва певного сорту вина повинні територіально знаходиться в межах певної комуни (внутрірегіональна виноробна територія). Тоскана славиться Кьянті Классико, П'ємонт - Бароло-DOCG і Барбареско-DOCG.

Тосканські вина

Виробник зобов'язаний чітко виконувати регламент, встановлений в кожній з таких зон. Це може стосуватися сортів, правил вирощування лози, термінів збору і витримки напою. Тиражувати вино можна тільки після того, як воно було витримано на менш п'яти років, як, наприклад, Брунелло ді Монтальчіно.

Навіщо знати класифікацію знаків на етикетці? Щоб бути впевненим, що ви купуєте якісний напій. Такому вину неодмінно забезпечений законодавчий контроль, і воно точно буде відповідати тим властивостям, які заявлені виробником. Але процес класифікації має і певні мінуси. Існує ряд причин, за якими високоякісні вина не сертифіковані знаками якості. Найчастіше виробники в цьому отримують певну вигоду. Так тосканські вина Сассікайя, Тіньянелло і Орнеллайя, якість яких визнано еталонним, тривалий період часу продавалися як звичайне столове вино. Зовсім недавно Сассікайя було сертифіковано знаком DOC. Знак IGP був введений спеціально для цих напоїв. Вимоги за такою класифікацією менш жорсткі, ніж DOC, що дозволяє підтвердити причетність вина до конкретного географічного регіону і його відповідність вимогам стандарту.

Сассікайя

Вимоги до вина для здобуття освітньо-кваліфікаційного знака є більш важливими для законодавства. Звичайні споживачі частіше беруть до уваги виробника. Якщо вино вироблено такими виноробами як Гайя, Віетті, Сольдаті (П'ємонт), Антінорі, Тенута Сан Гвідо, Маркези де Фрескобальді (Тоскана) - це безсумнівна якість, доведена багаторічним досвідом і традиціями.