З давньоанглійського stout перекладається як гордий і відважний. Починаючи з 15 століття це слово набуло іншого значення - міцний. Так називали будь-яке темне пиво з високим відсотком алкоголю. І тільки в кінці 18 століття ірландський пивовар Артур Гіннес підібрав свій ідеальний рецепт пива з добре обсмаженого солоду, з паленим смаком і кавовим післясмаком, позначив його як окремий стиль і дав йому назву "стаут". З тих пір так називаються тільки подібні гіннессівському темні ельові сорти пива.

У класичній рецептурі існує 8 видів стаута.

  1. Кавовий (Coffee Stout). Готується на основі обсмаженого дочорна солоду, завдяки якому і досягається аромат кавових зерен. Іноді пивовари додають в рецепти каву різних видів для посилення смаку. Якщо вам цікавий цей сорт, рекомендуємо спробувати Mikkeller Kaffestout.
    coffee-stout

  2. Російський імператорський стаут ​​(Imperial Russian Stout). Катерині II свого часу так сподобався імпортний британський стаут, що вона видала спеціальний указ, за ​​яким його повинні були постачати до двору. Це зігріваюче пиво з густою консистенцією, помітною спиртовою складовою, нотками родзинок і запеченої смородини. Якщо вам цікавий цей сорт, рекомендуємо спробувати De Molen Heaven And Hell, Nogne O Cellarmans Reserve.
    imperial

  3. Шоколадний стаут ​​(Chocolate Stout). Щоб досягти аромату какао-бобів, який відрізняє цей вид, темний солод піддають особливому ​​обсмажуванню і доводять до темно-коричневого кольору.
    shocolate

  4. Ірландський стаут ​​(Irish Stout). Гірке, добре проспиртоване пиво з суворим англійським характером.
    ctyp_8410536806726_flat-earth-black-helicopter.jpg

  5. Стаут закордонного типу (Foreign Extra Stout). Так позначали сорти, які йшли на експорт в далекі країни, в тому числі і тропічні. Щоб продовжити термін зберігання, їх робили більш концентрованими і щільними. Іноді такі стаути називають "тропічними".
    foreign-extra-stout.jpg

  6. Вівсяний стаут ​​(Oatmeal Stout). Цей вид стаута готується до сезону з додаванням вівсяної крупи для додаткової солодкості та збагачення аромату. Кількісний вміст вівсянки іноді сягає 10%. Особливий аромат вівса в поєднанні з добре обсмаженим солодом у такому пиві дає присмак кави з вершками і молочного шоколаду. Якщо вам цікавий цей сорт, рекомендуємо спробувати Rogue Shakespeare Stout.
    oatmeal-stout-style

  7. Сухий стаут ​​або ірландський сухий стаут ​​(Dry Stout). Суворий смак ірландського з меншим вмістом алкоголю. З таким пивом гурмани їдять устриці і морепродукти.
    nitro-dry-stout

  8. Молочний або солодкий стаут ​​(Sweet Stout / Milk Stout). Абсолютно інший смак в порівнянні з класичним ірландцем. До складу входить лактоза, яка допомагає збалансувати гіркоту і надати оксамитову солодкість. У смаку є схожість із солодким еспрессо. Якщо вам цікавий цей сорт, рекомендуємо Jet Black Heart Brewdog і Havrestout Nogne O.
    milk-stout-inside

Виділяють окремо устричний стаут ​​з характерною кислинкою і пряним, фруктовим ароматом. Він легший і слабше піниться.

Його величність Стаут з різних кінців землі і під різні настрої доступний у нас в магазині Море Пива.