Завантаження

Що таке щільність пива?

Щільність пива - це один з основних показників, які потрібно враховувати при виборі пива. Виробник вказує його поруч з об’ємом і змістом алкоголю. І якщо з першими двома характеристиками всім все зрозуміло, то навколо щільності виникають питання. Що ж означає щільність пива і як вона може вплинути на смак?

Пиво - це слабоалкогольний напій, одержуваний спиртовим бродінням солодового сусла за допомогою пивних дріжджів з додаванням хмелю. Щільність пива, яку ми бачимо на етикетці, вказує на рівень сухих речовин в суслі. Простими словами, чим менше сусло було розведено водою, тим більше буде щільність.

Зазвичай, в безалкогольному пиві відсоток початкової щільності не перевищує 5%, тоді як для світлих сортів може дорівнювати 11-13%, а в темному пиві доходити до 20%. Але при цьому важливо враховувати, що щільність і вмісту алкоголю ніяк не пов'язані між собою. Щільність надає більший вплив на смак пива, а не на його міцність. Низьку і середню щільність можна дізнатися за поєднанням легкості і повноти смаку. Ці сорти зазвичай досить освіжають. Тоді як пиво з більшою щільністю відрізняються насиченістю і яскравим смаком.

Що читати на етикетці?

Що читати на етикетці?

Зазвичай на етикетках щільність пива позначається як ORIGINAL GRAVITY, OG. Існує кілька видів маркування: процентна за європейською системою і цифрова за англійською системою. І якщо з першою все зрозуміло, то за англійською системою на етикетку додаються трьох- або чотиризначний числа. Саме з цього числа можна визначити рівень щільності, пива перед вами. Для розрахунку необхідно останні три цифри поділити на 4. Таким чином ми отримаємо процентне співвідношення.

На пляшці вказують виключно початкову щільність. Кінцева щільність (final gravity) вважається технічним показником, і виробник не зазначає її на етикетці.

Як визначають щільність пива?

Як визначають щільність пива?

Щоб точно визначити відсоток щільності в пиві в Європі, США і Росії використовують ареометр. Тоді як в Англії вважають за краще гідрометр. Апарат вимірює пивне сусло до і після етапу бродіння. Таким чином пивовари отримують два показники: початкова і підсумкова щільність. В процесі ферментації відсоток поступово зменшується і в фіналі маємо значно менший відсоток. Показник змінюється в міру перетворення цукру в алкоголь.

Існують і інші способи вимірювання щільності. Так, наприклад, кількість сухих речовин можна розпізнати по співвідношенню до щільності води.

На що впливає щільність?

На що впливає щільність?

Щільність пива впливає на його смакові якості. Якщо екстрактивність початково сусла досить висока, то і смак у готового пива буде яскравіше і повніше. Тоді як при низькій щільність пиво буде легке та освіжаюче. Тому поціновувачі насиченого пива частіше вибирають сорти, що характеризуються досить високою щільність. Але при цьому істотної різниці при виборі темного або світлого пива немає. Вони обидва в рівних пропорціях можуть мати як високу, так і низьку щільність.

Також потрібно пам'ятати, що щільність ніяк не впливає на гіркоту пива. За даний показник відповідає хміль.

Чи пов'язані щільність і міцність пива? Якщо говорити простими словами, то чим міцніше пиво, тим щільність вище. Але суворої залежності між цими характеристиками немає. Багато що залежить від інших показників: пивні дріжджі, умови при бродінні і технології виробництва.

до списку всіх порад і оглядів

дізнавайтеся першим про наші акції та новинки!