Чим зумовлена ​​поява пивної піни?

Пиво від інших напоїв, які мають гази, відрізняється наявністю пінки. Її важливість не може бути переоцінена. Це - функціональний атрибут, передає аромат. Також пінка виступає як модний компонент. Тобто улюблений солодовий напій без цього унікального аспекту вже не такий цікавий.

Пінка для пива: що це таке?

пивная пена

Пам'ятайте желе? Йому притаманні нестійкість і студенистость. А сітчасту структуру йому надають колоїди, по суті, є сумішшю білків та інших сполук. Теж саме відбувається в пивній пінці. Вона виникає при виштовхуванні молекул СО2. Процес йде активніше під ча розливу. А також виникає завдяки центрам газоутворення. Інакше вони ще називаються нуклеаціоннимі. Розташовуються на стінках посудини. Це і веде до появи гігантського утворення бульбашки на поверхні рідини. Також в напої, паралельно з вуглекислим газом, поверхня напою наповнюється 2 видами складових:

  • гідрофобними полипептидами (білками, якими насичений солод, що володіють водовідштовхувальними властивостями);
  • изомеризовать альфа-кислотами (гіркими сполуками, якими насичений хміль).

Саме завдяки їм бульбашки в пиві відрізняються стійкістю і більшою гіркуватістю, ніж сам напій. Причина невеликої зміни смаку - в сполучній силі поліпептидів і вище зазначених гірких сполук.

Про секрети пивної піни

Піна у пива може бути як перевагою, так і негативним елементом. Причина такого контрасту в тому, де і коли ви насолоджуєтеся даними напоєм.

Зазвичай пиво замовляють пінтами. І отримуючи його, клієнт розраховує отримати півлітра напою. В Америці це приблизно 0,47 л., А в Великобританії - 0,568 л.

Взагалі пінта є поширеною міркою для пива, що з'явилася з часів Сухого закону. Даний посудину в обсязі дорівнює 16-ти унціям. Тобто, місця для піни в ньому фактично немає. Та й клієнти прагнуть отримати наповнений пивом келих, щоб у них не виникало відчуття, що їм «не доливають». Це означає, що приймаючи і замовляючи пінту пива, в ній немає місця для пінки. Крім того, цю посудину навіть спочатку не був призначений для насолод солодовим напоєм.

Для цього є інший стакан. Спеціальний мірний посуд має позначку-лінію, яка вказує на рівень, до якого слід наливати напій. Їй відповідає особливий обсяг рідини, але також виділено місце і під пивну піну. Це відповідає очікуванням співробітників пивоварної індустрії і радує споживачів.

Але у пивний пінки є незаперечний «плюс». При її наявності на пиві можна згодом уникнути здуття живота. Адже з напою вийшов вуглекислий газ.

Тобто, коли ви з пляшки наливаєте собі пиво в келих, то даєте можливість анулювати частину вуглекислого газу. Коли CO2 вийшов хоч частково до першого ковтка, ви більш комфортно проводите час за кухлем-другий пива. А причина - в тому, що пляшкове пиво відрізняється високим рівнем карбонізації.

Що сприяє створенню пивної піни

Якщо пивна пінка - це гігантське за кількістю скупчення бульбашок, то їх вивільнення йде з центрів газоутворення, що виникають, в свою чергу, на стінках келихів. А причина проста - вони мають мікродефекти і фактично невидимі тріщини, що сприяють зародженню всіх вище зазначених процесів.

Також важливо кількість вуглекислого газу в пиві. Чим більше там СО2, тим об'ємніший буде «шапка» на напої. А сама стійкість пивний пінки залежить від температури. Чим вона нижче, тим довше тримається даний атрибут на напої.

На стійкість також впливає розмір бульбашок. Чим вони менші, тим стійкіше шапка. Колір пива - теж важливий фактор для створення і утримання пінки. У темного напою є меланоідов. Саме вони відрізняються стабілізацією піни, адже їх властивості поверхнево-активні.

Що заважає утворенню красивою піни?

пивная пена

Колоїдна структура пивної піни швидко руйнується від жирів. Ліпіди, як їх ще інакше називають, можуть потрапити в сусло пивоваріння. Вони часто містяться в харчових продуктах, якими «заїдають» пиво. Також причиною можуть бути недостатньо вимиті келихи і губи, нафарбовані бальзамами і помадами, створеними на основі воску.

Менш виражена піна ще в тому пиві, де більше алкогольне зміст. Це олд-елі, барлівайн і інші стилі з високою міцністю напою.

Іноді непастеризоване пиво не може дати хорошої піни. Значить, в напої є ферменти, що руйнують білкову основу.

Як краще наливати пиво, щоб його прикрашала красива «шапка»?

Щоб зверху на пиві була пінка, його слід:

  • не пити з пінти;
  • заливати в скляний стакан, куди поміститься не тільки рідину, а й пінка;
  • наливати напій по самі вінця посудини (але при цьому обсяг «шапки» спочатку повинен бути більше обсягу пива, після цього дати просісти пінці і знову долити рідина, повторюючи процес, поки більша частина склянки не заповниться напоєм).

Тільки в цьому випадку зверху над улюбленим пивом перебуватиме кремового кольору щільна пінна «шапочка». Терпіння і облік чинників, які допомагають створити пінку, дозволяють насолодитися смачним і красиво оформленими напоєм.